Με απόφαση του Ειρηνοδικείου Παγγαίου ζευγάρι ηλικιωμένων συνταξιούχων Γλίτωσε ότι είχε από τις τράπεζες

Ζευγάρι συνταξιούχων από την Καβάλα  γλίτωσε παρά τρίχα όλη τη περιουσία του από τις τράπεζες εντασσόμενο στις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά λόγω αδυναμίας καταβολής σύμφωνα με τη δικηγόρο τους των υψηλών δόσεων που ζητούσαν

Μία ακόμα σημαντική δικαστική απόφαση  για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που αφορά το νόμο Κατσέλη είναι αυτή του Ειρηνοδικείου Παγγαίουτο οποίο αποκατέστησε την αδικία δίνοντας πραγματική ανάσα σε ζευγάρι ηλικιωμένων που κινδύνευε να χάσει (επειδή χρωστούσε στις τράπεζες) τα μοναδικά περιουσιακά του στοιχεία λόγω των υψηλών δόσεων αλλά και της αδυναμίας τους να καλύψουν με το εναπομείναν ποσό ακόμα και τις βασικές βιοποριστικές του ανάγκες. Η συγκεκριμένη απόφαση όπως δήλωσε στη ΄Ν΄ η δικηγόρος του ηλικιωμένου ζευγαριού κ. Ζαφειρώ Χατζοπούλου εξαιρεί από την εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων όχι μόνο την πρώτη κατοικία τους αλλά και ένα κατάστημα όπως επίσης και μέρος από έξι αγροτεμάχια που διέθεταν ως περιουσιακά στοιχεία.
Πιο συγκεκριμένα:
Ζεύγος συνταξιούχων με συνολικές συντάξεις ύψους 1.563 μηνιαίως, ιδιοκτήτες τριώροφης οικοδομής όπου το ισόγειο είναι κατάστημα καθώς και το 1/3 έξι αγροτεμαχίων λόγω αδυναμίας να καλύψουν τις υπέρογκες δόσεις των δανείων τους αλλά και λόγω της απροθυμίας των τραπεζών να προβούν σε μειώσεις των δόσεων αποβλέποντας στα περιουσιακά στοιχεία του ηλικιωμένου ζευγαριού,εντάχθηκαν στη ρύθμιση υπερχρεωμένων προκειμένου να διευθετηθούν δικαστικά οι οφειλές τους ύψους 100.000€ προς τις τράπεζες EurobankErgasias AE, Alpha Bank AE, Εθνική Τράπεζα ΑΕ και Attica Bank ΑΤΕ. Το Ειρηνοδικείο Παγγαίουεξέδωσε απόφαση κατά την οποία απέρριψε τις ενστάσεις των τραπεζών, εξαίρεσε από την εκποίηση ΟΛΩΝ των περιουσιακών τους στοιχείων συμπεριλαμβανομένου εκτός από την πρώτη τους κατοικία και του καταστήματος καθώς και των αγρών και όρισε δόση ύψους περί τα 350€ για 19 χρόνια.
Με τη φράση «θα πρέπει όσο ακόμα ισχύει ο νόμος που προβλέπει ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να ενταχθούν όσοι συμπολίτες μας έχουν πρόβλημα και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους κινδυνεύοντας να χάσουν την περιουσία τους…» η δικηγόρος κ. ΖαφειρώΧατζοπουλού που εκπροσώπησε το ζευγάρι των συνταξιούχων περιγράφει μιλώντας στη ΄Ν΄ την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθειπολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι λόγω της γενικευμένης οικονομικής κρίσης  από μόνοι τους αδυνατούν να έρθουν σε συνεννόηση με τις τράπεζες και μπροστά στον κίνδυνο που ελλοχεύει προκειμένου να  χάσουν την κατοικία τους η τα λιγοστά περιουσιακά τους στοιχεία καταφεύγουν στη δικαιοσύνη.
Εντωμεταξύ ο γνωστός  ως «νόμος Κατσέλη» θα αντικατασταθεί μετά το 2015  από ένα αναμορφωμένο πτωχευτικό δίκαιο.
Πιο συγκεκριμένα στην αντικατάσταση του «νόμου Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αλλά και στην εφαρμογή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της ρύθμισης που προωθεί το ΥΠΑΝ για τα κόκκινα δάνεια προσανατολίζεται η κυβέρνηση.
Από το 2016 και με την προϋπόθεση βεβαίως ότι…η οικονομία θα έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, τόσο η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, όσο και ο «νόμος Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα αντικατασταθούν από ένα αναμορφωμένο πτωχευτικό δίκαιο για τις επιχειρήσεις, αλλά πλέον και για τα φυσικά πρόσωπα.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο νόμος 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, γνωστός και ως «νόμος Κατσέλη», θα έχει αναδρομικότητα ισχύος, ακόμη και μετά την κατάργησή του. Με άλλα λόγια, οι αιτήσεις που θα έχουν υποβληθεί στα Ειρηνοδικεία πριν από την κατάργησή του θα αντιμετωπισθούν με βάση τα όσα προβλέπει, προφανώς για λόγους συνταγματικής τάξης. Μέχρι την κατάργησή του, ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν νομοτεχνικές βελτιώσεις, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα καταχρηστικότητας του νόμου.
Ο λόγος της κατάργησης είναι ότι τόσο ο νόμος Κατσέλη όσο και η προωθούμενη ρύθμιση για τη διαχείριση του χρέους των επιχειρήσεων θεωρούνται εμβαλωματικές λύσεις που θεσπίστηκαν ακριβώς για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, όπως ήταν αυτές που προκάλεσε η οικονομική κρίση. Η επικρατούσα άποψη στις πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων είναι ότι ο «νόμος Κατσέλη», αν και συνέβαλε σημαντικά στην απορρόφηση των κοινωνικών κραδασμών που θα προκαλούσαν οι μαζικές κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, είχε εξαρχής πολλά δομικά προβλήματα και απέβη επιζήμιος για την αγορά ακινήτων.
Αντιθέτως η ύπαρξη πτωχευτικού δικαίου και για τα φυσικά πρόσωπα θεωρείται παρέμβαση μόνιμου χαρακτήρα η οποία αφενός θα οδηγήσει σε αποτελεσματικότερη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις τράπεζες και τους ιδιώτες και αφετέρου θα δίνει τη δυνατότητα «δεύτερης ευκαιρίας».
Την ίδια ώρα το εάν θα δοθεί παράταση ή όχι στη ρύθμιση που προβλέπει αναστολή των πλειστηριασμών και πόσης διάρκειας θα είναι αυτή, θα εξαρτηθεί πιθανότατα από τις πολιτικές εξελίξεις και από την πορεία της συνολικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Ήδη, τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση και εντοπίζουν τα αδύνατα σημεία του

Σχολιάστε