Στις 11 Ιουλίου το τοπικό διακυβερνητικό συμβούλιο δασών στη Θάσο

Πραγματοποιείται στη Θάσο η 1η ιδρυτική συνάντηση του Τοπικού Διακυβερνητικού Συμβουλίου Δασών Θάσου, στα πλαίσια του έργου INFORM.  Η χρηματοδότηση του έργου INFORM προέρχεται κατά το 50% από το πρόγραμμα LIFE και 50% από την Ειδική Γραμματεία Δασών του ΥΠΕΚΑ και υλοποιείται από το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας του ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ, με επιστημονική υπεύθυνη την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΕΙ κ. Βασιλική Καζάνα.
Με το έργο INFORM επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένα σύστημα πληροφοριών για σχεδιασμό, εκτίμηση και παρακολούθηση της  συνολικής αειφορίας  της διαχείρισης των δασών & δασικών εκτάσεων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.  Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα εργαλεία εκτίμησης που είναι ειδικά προσαρμοσμένα στα Μεσογειακά δασικά οικοσυστήματα.  Στα πλαίσια του έργου επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργούνται πρότυποι θεσμοί διαβούλευσης για την αειφορική διαχείριση των δασών & δασικών εκτάσεων  τόσο σε εθνικό επίπεδο, όπως το Εθνικό Διακυβερνητικό Συμβούλιο Δασών, όσο και σε τοπικό επίπεδο, όπως το Τοπικό Διακυβερνητικό Συμβούλιο Δασών Θάσου.
Ειδικότερα, μέσω του θεσμού των  Τοπικών Διακυβερνητικών Συμβουλίων Δασών δίνεται η δυνατότητα στους φορείς που έχουν συγκεκριμένα τοπικά ενδιαφέροντα στα δάση αναφοράς να συμμετέχουν ενεργά  και να παρακολουθούν τον σχεδιασμό της αειφορικής ανάπτυξης και  διαχείρισής των δασών της περιοχής τους.
Η επώδυνη πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία σήμερα έχει αυξήσει τις απαιτήσεις συμβολής των δασών, ενός εθνικού πόρου  που πάντοτε αποτελούσε  στρατηγικό απόθεμα για τις δύσκολες περιόδους του έθνους, στην ευημερία του ελληνικού λαού.
Το έργο LIFE INFORM στα πλαίσια του οποίου υλοποιείται και η δράση του Τοπικού Διακυβερνητικού Συμβουλίου Δασών Θάσου είναι μέρος της γενικότερης προσπάθειας της Ειδικής Γραμματείας Δασών να απαντήσει με επιτυχία στην αυξημένες απαιτήσεις και προσμονές της Ελληνικής κοινωνίας από τα δάση και τις δασικές εκτάσεις.
Η εξασφάλιση της άριστης επιστημονικής και τεχνικής ολοκλήρωσης της προσπάθειας αυτής δημιουργεί νέα δεδομένα που πρέπει να ενσωματωθούν με επιτυχία στις μέχρι τώρα πρακτικές διαχείρισης των δασών και δασικών εκτάσεων.
Νέα δεδομένα επίσης της αγοράς καταδεικνύουν παρεχόμενες αξίες των οποίων το απόλυτο μέγεθος είναι ίσως μεγαλύτερο και από την παραδοσιακή αξία των προσλαμβανόμενων προϊόντων και υπηρεσιών από τα δάση μέχρι σήμερα.  Η προστασία του υδατικού κύκλου, των εδαφών από απόπλυση, προστασία από πλημμύρες, συμβολή στο τουριστικό προϊόν, εναλλακτικές ενεργειακές προοπτικές για ευάλωτες οικονομικά και ηλικιακά ομάδες του ελληνικού πληθυσμού της υπαίθρου  και ευκαιρίες απασχόλησης είναι παραδείγματα συνεισφοράς παρεχόμενων από τα δάση αξιών με δραματικά αυξανόμενη σημαντικότητα τα τελευταία χρόνια.
Στο Τοπικό Διακυβερνητικό Συμβούλιο Δασών Θάσου έχουν προσκληθεί με την  συνεργασία και της Δασικής Υπηρεσίας Θάσου όλοι οι φορείς του νησιού που η δραστηριότητά τους σχετίζεται με την αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των δασών και δασικών εκτάσεων της περιοχής.
Οι εργασίες του Τοπικού Διακυβερνητικού Συμβουλίου Δασών Θάσου θα λάβουν χώρα στις 11 Ιουλίου 2013 στην αίθουσα του Καλογερικού στον Λιμένα Θάσου από 9.30 πμ – 2.30 μμ. Τηλέφωνα επικοινωνίας για το έργο INFORM 2521 0 60422, 2521 0 60441, 2521 0 60460, κινητό 6955580160. Πληροφορίες για το έργο επίσης στην ιστοσελίδα http://www.inform-life.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s