Νευροκόπι: Πρόταση για Τουριστική Εκμετάλλευση των Λατομείων

Μία ενδιαφέρουσα συνάντηση έλαβε χώρα στο Νευροκόπι με πρωτοβουλία του Δημάρχου Βασίλη Γιαννόπουλου. Ο Δήμαρχος Νευροκοπίου κάλεσε τους εκπροσώπους των Λατομικών Επιχειρήσεων Μαρμάρου,  που δραστηριοποιούνται στα διοικητικά όρια του Δήμου σε συνάντηση εργασίας, η οποία όπως τονίζεται στο δελτίου τύπου απέβη εποικοδομητική και για τις δύο πλευρές.
Στην συνάντηση συμμετείχαν είκοσι (20) και πλέον εκπρόσωποι επιχειρήσεων μαρμάρου και δημοτικοί σύμβουλοι και τέθηκαν τα παρακάτω θέματα:
Από πλευράς Δήμου διατυπώθηκε η θέση, ότι η τοπική κοινωνία αναγνωρίζει την συμβολή των επιχειρήσεων μαρμάρου στην οικονομική ενίσχυση καθώς και στην απορρόφηση της ανεργίας σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο και είναι προς τούτο θετικά διακείμενη προς αυτές.
-Οι δραστηριότητες των επιχειρήσεων μαρμάρου θα πρέπει να σέβονται απολύτως και τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες όπως κτηνοτροφία, τουρισμός, υλοτομία, που λαμβάνουν χώρα στην ίδια περιοχή και να αποφύγουν ενέργειες που προκαλούν την συρρίκνωση η τον εκτοπισμό τους.
-Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να λαμβάνουν με κάθε επιμέλεια μέτρα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και μέτρα προστασίας της υγείας των κατοίκων ιδιαίτερα από την εκπομπή σκόνης, που είναι η κυριότερη αιτία αύξησης των πνευμονικών παθήσεων στην περιοχή
-Να προσλαμβάνουν το πάσης φύσεως αναγκαίο εργατοτεχνικό προσωπικό κατά προτεραιότητα από το εργατικό δυναμικό της περιοχής σε συνεργασία με τον Δήμο ως ελάχιστη ανταπόδοση προς την προκαλούμενη περιβαλλοντική βλάβη του τόπου κατοικίας τους.
– Να υπάρχει στενή συνεργασία με την Δημοτική αρχή και στο μέτρο που είναι δυνατό να υπάρχει παρουσία εκπροσώπων των επιχειρήσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν συζητούνται θέματα παραχώρησης εκτάσεων για να διευκολύνεται η όλη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η βούληση της τοπικής κοινωνίας δεν πρέπει αλλά και δεν μπορεί να παραγνωρίζεται.
– Να υποστηρίζονται με <<μεγαλοψυχία>> οι τοπικές μικρές επιχειρήσεις μαρμάρου, όπως τεχνίτες μαρμαράδες και μικρομεταποιητές μαρμάρου, που ζητούν να αγοράσουν ακατέργαστα προϊόντα λατομείου.
Από πλευράς επιχειρήσεων ζητήθηκε η επίσπευση της διαδικασίας αδειοδοτήσεων παραχώρησης εκτάσεων από τον Δήμο, ο οποίος πρέπει να διεκδικήσει μεγαλύτερες αρμοδιότητες και να συγκροτήσει προς τούτο Γραφείο Υποστήριξης της όλης διαδικασίας των λατομικών δραστηριοτήτων στελεχωμένο με κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό.
Επίσης προτάθηκε η τουριστική εκμετάλλευση των λατομείων, τόσο ως αξιοθέατων όσο και για εκπαιδευτικούς λόγους, που συνεπάγεται η παρακολούθηση της όλης διαδικασίας λατόμησης των όγκων μαρμάρου.
Η όλη συζήτηση εξελίχτηκε μέσα σε πνεύμα αμοιβαίας εκτίμησης και κοινή ήταν η πεποίθηση ότι απέβη εξαιρετικά χρήσιμη. Εκφράστηκε η θέληση να επαναληφτεί σε εύλογο χρόνο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s