Πολύς κόσμος στην παρουσίαση της υποψηφιότητας- ένταξης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στα μνημεία της UNESCO

Κατάμεστο από 300 και πλέον παρευρισκόμενους ήταν, το βράδυ του Σαββάτου, το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη στην Αθήνα, καθώς ο δήμος Καβάλας -σε συνεργασία με την μη κυβερνητική οργάνωση «Ευρωπαϊκή Κίνηση Καβάλας»- διοργάνωσε εκδήλωση για την παρουσίαση της υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων για ένταξη στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Στην εκδήλωση, πέραν της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα και του αντιδημάρχου πολιτισμού Μιχάλη Λυχούνα (οι οποίοι και πήραν τον λόγο), το παρόν έδωσαν η πρόεδρος της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ» Αναστασία Ιωσηφίδου, ο αντιδήμαρχος Φιλίππων Ηλίας Καλανταρίδης και οι πρώην δήμαρχοι Καβάλας Κωστής Σιμιτσής και Φιλίππων Λάζαρος Τσαταλμπασίδης, αλλά και αρκετοί βουλευτές (πρώην και νυν) προερχόμενοι όχι μόνο από τον νομό Καβάλας.
Πριν την κ. Τσανάκα και τον κ. Λυχούνα έλαβαν τον λόγο η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα, η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Παναγιώτης Γεννηματάς. Αμέσως μετά τις ομιλίες, την παρουσίαση του φακέλου των Φιλίππων και τις τοποθετήσεις η εκδήλωση ολοκληρώθηκε, με το κλίμα να είναι πολύ θετικό για την αντιπροσωπεία από την Καβάλα. Μάλιστα, αμέσως μετά την λήξη της εκδήλωσης η κ. Τσανάκα συνομίλησε για αρκετή ώρα με την κ. Τζιτζικώστα για τον γενικότερο σχεδιασμό γύρω από την ένταξη των Φιλίππων στον κατάλογο της UNESCO.
Υπενθυμίζεται ότι 2 χώροι έχουν υποβληθεί για ένταξη στην λίστα: ο αρχαιολογικός χώρος εντός των τειχών της πόλης και ο χώρος της μάχης των Φιλίππων.
Το δελτίο τύπου της Ευρωπαϊκής Κίνησης Καβάλας αναφέρει τα εξής:
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015 και ώρα 8.30 μ.μ. (Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη) η εκδήλωση – παρουσίαση της υποψηφιότητας του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των Μνημείων της UNESCO.
Η προσέλευση του κόσμου( ξεπέρασαν τα 300 άτομα) ήταν ανάλογη του μεγάλου ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο γεγονότος, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας και σηματοδοτεί τη μείζονος σημασίας ανάδειξη του χώρου σε τόπο αναγνώρισης παγκόσμιας εμβέλειας και εθνικής ταυτότητας.
Άνθρωποι των Γραμμάτων και Τεχνών, Ακαδημαΐκοί, πολιτικοί, βουλευτές, δημοτικοί και Περιφερειακοί παράγοντες της περιοχής με επικεφαλής τη δήμαρχο Καβάλας, (καθώς η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου και της Ευρωπαϊκής Κίνησης Καβάλας), ήταν μόνο μερικοί από τους εκλεκτούς καλεσμένους που ενίσχυσαν με την παρουσία τους τη σημαντικότητα της εκδήλωσης.
Χωρίς να παρακάμπτουμε κανέναν από όσους στρατεύτηκαν στην ιδέα της υποψηφιότητας, είναι επιβεβλημένο να αναφερθούμε σε εκείνους που πρώτοι την ενστερνίστηκαν και ολοκλήρωσαν με απόλυτη επιτυχία τη σύνταξη του φακέλου, τους καθ’ ύλην αρμοδίους, που δεν είναι άλλοι από τους αρχαιολόγους και την Αρχαιολογική Υπηρεσία Καβάλας και τους συναρμόδιους στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς ανταποκρίθηκαν στα κελεύσματα των καιρών που προστάζουν την ανάδειξη της πολιτιστικής με την ταυτοποίηση της εθνικής μας κληρονομιάς.
Η άριστη συνεργασία των εμπλεκόμενων στη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας, απόρροια επιστημονικής, εμπεριστατωμένης και επίπονης προσπάθειας, αναδεικνύει τη βαρύνουσα σημασία και αξία που προσέδωσαν όλοι ώστε η χώρα μας, μέσω της περιοχής των Φιλίππων στην Καβάλα, να αποτελεί μια πολύ δυνατή συμμετοχή και να έχει σημαντικές ελπίδες ανάδειξής της στον κατάλογο των Μνημείων εθνικού πολιτισμού του διεθνούς οργανισμού.
Με την πεποίθηση ότι ο Αρχαιολογικός Χώρος των Φιλίππων θα αποτελέσει τον 18ο εκείνων των υπόλοιπων ελληνικών, που ήδη συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της UNESCO, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να υπερηφανευθούν για τη σπουδαιότητα του αρχαιολογικού αυτού χώρου.
Σε μια εκδήλωση πολιτιστικού ενδιαφέροντος και εθνικής σημασίας η ευχή όλων κοινή: να επιλεχτεί η χώρας μας, ανάμεσα σε άλλες συνυποψήφιες, στον προς ένταξη μνημείων κατάλογο διεθνούς πολιτιστικής αναγνώρισης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s