ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ

Το διαδίκτυο γίνεται η πλατεία της πόλης για το παγκόσμιο χωριό του αύριο”

• Αυτή ήταν η διατύπωση που είχε κάνει κάποτε, ο BillGates για το μέλλον του κυβερνοχώρου. Σήμερα, η ημέρα είναι ταγμένη στην υπεράσπιση της ελεύθερης έκφρασης. Από το 2009, η 12η Μαρτίου αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο, υπενθυμίζοντας ότι πολλές χώρες λογοκρίνουν την γνώση από το ίντερνετ και στερούν το δικαίωμα στην έκφραση και την ενημέρωση των πολιτών. Η ελευθερία της γραπτής έκφρασης αποτελεί και οφείλει να είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Ο καταιγισμός και η προέλευση ωστόσο, της διάχυτης γνώσης στον κυβερνοχώρο γεννάει ερωτήματα στους χρήστες της σημερινής εποχής.
• Μαθητής από την Αρτα έφτιαξε ειδικά γυαλιά για τυφλούς. Ο Άγγελος Γκέτσης είναι μαθητής στην Γ’ Λυκείου στο 3ο Λύκειο της Άρτας, ονειρεύεται να περάσει στο τμήμα Μηχανικών Υ/Η και Πληροφορικής στα Ιωάννινα και πρόσφατα διακρίθηκε με το LocalPrize (1ο στην Ελλάδα) στο διαγωνισμό GoogleScienceFair 2014, που απευθύνεται σε παιδιά από 13-18 ετών. Η άλλη Ελλάδα της δημιουργίας και της εφευρετικότητας είναι εδώ και αντέχει παρά την κρίση. Το project του Άγγελου αφορά στην αντικατάσταση του λευκού μπαστουνιού των τυφλών με ειδικά γυαλιά. Έτσι, οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης μπορούν με αυτά τα γυαλιά να προειδοποιούνται μέσω κάποιας δόνησης για πιθανά εμπόδια που υπάρχουν μπροστά τους και να τα αποφεύγουν.
• Ακτιβιστές απειλούν να μολύνουν το βρεφικό γάλα για να σταματήσει η χρήση ενός γεωργικού δηλητηρίου! Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη έρευνας έπειτα από την αποστολή πολλών επιστολών, που προέρχονται προφανώς από ακτιβιστές, που απειλούν να δηλητηριάσουν το βρεφικό γάλα σε σκόνη, αν η κυβέρνηση δεν σταματήσει τη χρήση ενός γεωργικού δηλητηρίου για τον έλεγχο του πληθυσμού των τρωκτικών.
• Τον πρώτο αυτόνομο ηλιακό σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα, που κατασκεύασε το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος, του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ του ΑΕΙ Πειραιά, εγκαινίασε σήμερα ο καθηγητής Απόστολος Αλεξόπουλος, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη.
• Η κυβέρνηση σχεδιάζει, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, να προχωρήσει στην περαίωση, δίχως επιβολή προστίμων, ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων, προσβλέποντας έτσι σε σημαντικά έσοδα για τα κρατικά ταμεία. Το ζήτημα της υποβολής φορολογικών δηλώσεων παρελθόντων ετών, χωρίς να υποβάλλονται πρόστιμα, φαίνεται πως αφορά σε φορο-αμνηστία με αναδρομικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμο, για λεφτά στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
• Στην καταγγελία ότι οι αναλογιστικές μελέτες των ταμείων στις οποίες βασίστηκαν οι μειώσεις μισθών και συντάξεων επί μνημονίων ήταν νοθευμένες προχώρησε μιλώντας στο Mega ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Ρωμανιάς. Συγκεκριμένα ο κ. Ρωμανιάς δήλωσε ότι στις αναλογιστικές μελέτες που πήρε στα χέρια του δεν είχε υπολογιστεί η περιουσία των ταμείων, ούτε οι αποδόσεις της, δηλαδή οι συντάκτες των μελετών αυτών είχαν συνυπολογίσει μόνο τις εισφορές που επρόκειτο να λάβουν τα ταμεία και τις συντάξεις που επρόκειτο να αποδώσουν. Όπως εκτίμησε ο κ. Ρωμανιάς επρόκειτο για μεθοδευμένη παράλειψη.

Σχολιάστε