Δεν δίνουν οι αιρετοί τα αποθεματικά τους – Δ. Τουλκίδης: «Άρχισαν ήδη να ζητάνε εργολάβοι τα λεφτά τους» – Πρώτες αντιδράσεις από Παγγαίο και Θάσο

«Φωτιές» έχει ανάψει στους κόλπους των αιρετών η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υπογραφή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία δεσμεύονται τα αποθεματικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, το μεσημέρι της Τρίτης, διεξήχθη μέσα σε κλίμα έντασης καθώς στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι δήμαρχοι δεν πείστηκαν από τις διαβεβαιώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα -ο οποίος τόνισε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για «στάση πληρωμών παρά μόνο για μετάθεση τους» από τους δήμους- και ήδη ετοιμάζονται να μην εφαρμόσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου -τουλάχιστον ως τις 7 Μαΐου, οπότε και θα διεξαχθεί το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, όπου και θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις- αλλά και να…»κατεβούν στους δρόμους» για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης.
Οι τρεις διευκρινίσεις Μάρδα
Να σημειωθεί ο κ. Μάρδας κάλεσε τους δημάρχους να εφαρμόσουν την απόφαση της κυβέρνησης διευκρινίζοντας ότι η διάθεση αυτών των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό στην ΤτΕ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε έκτακτη ανάγκη, θα γίνει με τους εξής όρους:
-Οι δήμοι θα αποστέλλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο 15νθήμερο.
-Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%.
-Όποιος δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως. Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της «Αττικό Μετρό» που πριν από 20 ημέρες τοποθέτησε στην Τράπεζα της Ελλάδας 450 εκατ. ευρώ και μετά από λίγο ζήτησε πίσω 150 εκατ. και τα πήρε.
O κ. Μάρδας εκτίμησε ότι αυτή η κατάσταση θα κρατήσει τουλάχιστον δύο μήνες και ότι θα συγκεντρώσει 5,5-6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,5 δισ. θα είναι από την Αυτοδιοίκηση.
Το ψήφισμα της ΚΕΔΕ
Παρ’ όλες τις διευκρινίσεις, στην πλειοψηφία τους οι δήμαρχοι δεν πείσθηκαν, με πολλούς από αυτούς να εκφράζουν ανοιχτά την διαφωνία τους. Η ΚΕΔΕ εξέδωσε ψήφισμα το οποίο συμφώνησαν όλοι εκτός από την παράταξη της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας η οποία ψήφισε λευκό για λόγους που δεν ανταποκρίνονταν στο σκεπτικό της.
Στο ψήφισμα αυτό η ΚΕΔΕ:
1. Καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της Κυβέρνησης και την απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Π., με την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της.
2. Κρίνει μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο Δ.Σ. ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών , γι αυτό καλεί την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π. και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.
3. Καλεί τους Δήμους όλης της χώρας να προχωρήσουν σε συνεδρίαση του Δημοτικού τους Συμβουλίου, με σκοπό την έκδοση ψηφισμάτων που θα καταγγέλλουν την Π.Ν.Π., τόσο ως πολιτική πράξη, όσο κι ως προς το περιεχόμενό της.
4. Καλεί τις Δημοτικές Αρχές όλης της χώρας και μέχρι τη σύγκλιση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση , να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η Π.Ν.Π., γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη στοιχειώδη λειτουργία τους.
5. Καλεί τους Δήμους όλης της χώρας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μαζί με το προσωπικό τους, αρχής γενομένης από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
6. Δηλώνει αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα που θα δοθεί, με σκοπό να ακυρώσει το περιεχόμενο της Π.Ν.Π.
7. Καλεί τους Δήμους να αναλάβουν σε τοπικό επίπεδο εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες με έγκυρο τρόπο για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για κάθε τοπική οικονομία και για κάθε επαγγελματία η εφαρμογή αυτής της πρωτοφανούς κυβερνητικής απόφασης.
Αντιδράσεις και από περιφερειάρχες
Και οι περιφερειάρχες, ωστόσο, αντιδρούν έντονα στην δέσμευση των αποθεματικών των περιφερειών -με εξαίρεση τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, ο οποίος δήλωσε επίσημα (με 2 ανακοινώσεις) πως συμφωνεί με τη μεταφορά των αποθεματικών στην ΤτΕ και καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης-. Σε ξεχωριστή συνάντηση με τον κ. Μάρδα, οι περιφερειάρχες επισήμαναν ότι με την κατάθεση των διαθεσίμων τους, κινδυνεύουν να μείνουν στον αέρα αναπτυξιακά έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να χαθούν τα σχετικά κονδύλια, να πληγεί η ανάπτυξη, να αυξηθεί η ανεργία και να απαιτηθεί να αποζημιώσουν τους εργολάβους που στο μεταξύ θα έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.
Κατηγόρησαν, επίσης, τον κ. Μάρδα ότι με την απόφασή του αιφνιδίασε τους ίδιους, ενώ, μέχρι πρόσφατα, διαβεβαίωνε ότι δεν θα πειραχτούν τα διαθέσιμα. Ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχτηκε ότι έπρεπε να προηγηθεί διάλογος, αλλά δεν έγινε, λόγω στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
Πανικός στον δήμο Καβάλας – Εργολάβοι ζητούν να πληρωθούν για τις υπηρεσίες τους!
Όπως είναι φυσικό, τόσο οι δήμαρχοι όσο και οι υπηρεσίες τους τελούν από την Δευτέρα -οπότε και έγινε γνωστή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου- υπό πανικό, καθώς κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα όχι μόνο τα αναπτυξιακά τους πλάνα αλλά και η ίδια η λειτουργία των δήμων και η διαδικασία των πληρωμών προς εργαζόμενους και εργολάβους. Η ίδια εικόνα επικρατεί και στον δήμο Καβάλας, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Δημοσθένη Τουλκίδη να δηλώνει στο Kavala Portal ότι ήδη πολλοί εργολάβοι προσήλθαν στα γραφεία του δήμου ζητώντας να μάθουν λεπτομέρειες για το αν θα πληρωθούν για τα έργα που εκτελούν. «Η απόφαση της κυβέρνησης κινείται πέρα από κάθε λογική. Θα μπορούσε το κράτος να μην καταβάλλει τους ΚΑΠ για τους 3 πρώτους μήνες του 2015 -όχι μόνο δεν θα αντιδρούσαν οι δήμοι αλλά θα έβαζαν και ‘πλάτη’. Ωστόσο με αυτή την απόφαση άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου, καθώς σε περίπτωση που εφαρμοστεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ουσιαστικά θα παγώσουν τα πάντα στον δήμο» συμπλήρωσε ο κ. Τουλκίδης, ο οποίος διευκρίνισε (κάτι που αναφέρθηκε και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο την Δευτέρα, στο οποίο όλοι οι σύμβουλοι τάχτηκαν ανοιχτά ενάντια στην δέσμευση των αποθεματικών) ότι τα τακτικά αποθεματικά του δήμου Καβάλας ανέρχονται σε 3 εκατομμύρια €, ενώ άλλα 5 εκατομμύρια € αποτελούν αποθεματικά που προέρχονται από τις ΣΑΤΑ και άλλα 2 από διάφορους φορείς και προγράμματα, και συμπλήρωσε ότι «χωρίς αυτά τα χρήματα δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα στον δήμο.»
Ψήφισμα διαμαρτυρίας στον δήμο Παγγαίου – Κ. Χατζηεμμανουήλ: «Οδεύουμε προς κινητοποιήσεις»
Και στον δήμο Παγγαίου, όμως, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα καθώς στην χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εκφράστηκε έντονα η αντίθεση σε οποιαδήποτε δέσμευση των αποθεματικών οποιασδήποτε υπηρεσίας. Ήδη, μάλιστα, εξεδόθη και σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας (με την παράταξη του πρώην δημάρχου Βασίλη Ξουλόγη να απουσιάζει λόγω του ότι είχε αποχωρήσει νωρίτερα για καθαρά διαδικαστικούς λόγους
Και ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, όμως, δηλώνει αντίθετος με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ» καλεί την κυβέρνηση να άρει την απόφασή της «διαφορετικά θα κατέβουμε σε κινητοποιήσεις με την ΠΟΕ-ΟΤΑ»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s