ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΒΑΛΑΣ Λυγίζουμε μπροστά στις εικόνες των παιδιών, των μανάδων, των πατεράδων, πάνω σε βάρκες χωρίς ελπίδα, νεκροί ή ζωντανοί άνευ σημασίας, μα πάντα «λαθραίοι» στις συνειδήσεις του πολιτισμένου δυτικού κόσμου.

Λυγίζουμε από το βάρος της οδύνης για την τραγωδία των προσφύγων, που έχει μετατρέψει τη Μεσόγειο σε απέραντο νεκροταφείο. Λυγίζουμε από το βάρος της ντροπής  για τους ανθρώπους που θαλασσοπνίγηκαν, αντικρίζοντας στο βάθος του ορίζοντα τα φώτα της Ευρώπης του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας. Λυγίζουμε μπροστά στις εικόνες των παιδιών, των μανάδων, των πατεράδων, πάνω σε βάρκες χωρίς ελπίδα, νεκροί ή ζωντανοί άνευ σημασίας,  μα πάντα «λαθραίοι» στις συνειδήσεις του πολιτισμένου δυτικού κόσμου.
Και το μόνο που μας κρατάει όρθιους , είναι η αδήριτη ανάγκη να σταθούμε στο πλευρό αυτών των ανθρώπων και να προασπίσουμε το δικαίωμα τους για ζωή και αξιοπρέπεια. Να απλώσουμε ένα δίχτυ αλληλεγγύης απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα, χωρίς εθνικές, φυλετικές, ή θρησκευτικές διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς προσχήματα, χωρίς «ευαισθησίες» που καταλήγουν σε «αλλά»…  Το έκαναν οι κάτοικοι της ακριτικής Γαύδου, περισυλλέγοντας και περιθάλποντας ναυαγούς που κατά πολύ ξεπερνούσαν το συνολικό πληθυσμό του νησιού. Το έκαναν οι κάτοικοι της Λέρου, το κάνει ξανά και ξανά αυτή η Ελλάδα της εσχατιάς , όπου σίγουρα δεν υπάρχει περίσσεμα πόρων, μα υπάρχει πλεόνασμα ανθρωπιάς και η βαθιά ριζωμένη αντίληψη ότι ο πρόσφυγας είναι πρόσωπο ιερό, όπως ήταν και στην αρχαία Ελλάδα.
Υπάρχει όμως και μια άλλη Ελλάδα, μια άλλη πραγματικότητα, που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Είναι ο οχετός που εκβάλουν κάθε βράδυ τα δελτία ειδήσεων, είναι όλοι αυτοί που αναπαράγουν την ακροδεξιά και ρατσιστική ρητορεία, πολλές φορές με τον μανδύα του πιο επίσημου και θεσμικού λόγου. Είναι η κοινή ανακοίνωση των δημάρχων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, που σπεύδουν να διευκρινίσουν – εκπροσωπώντας ποιόν, αλήθεια; – ότι με κανέναν τρόπο δεν θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης, διότι ελλοχεύουν κίνδυνοι για την Περιφέρεια «μας», όπως «η πυροδότηση της ηρεμίας», ή «ο κίνδυνος κοινωνικής ανατροπής λόγω της διαφορετικότητας σε θέματα πνευματικής και πολιτιστικής καλλιέργειας και αντίληψης περί τα πράγματα» κλπ, κλπ.
Καλούμε τους πολίτες της Καβάλας να σταθούν απέναντι σε τέτοιες λογικές και να απαιτήσουν από το Δημοτικό Συμβούλιο μια γενναία στάση αλληλεγγύης και συμμετοχής στο σχεδιασμό που γίνεται πανελλαδικά για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων. Δεν ξεχνάμε τις νωπές μνήμες της προσφυγιάς, δεν ξεχνάμε τους ανθρώπους μας που ρίζωσαν σε αυτόν τον τόπο, ξεριζωμένοι από αλλού, κατατρεγμένοι, θαλασσοπνιγμένοι.
Αυτονόητα, όπως κάθε φορά, υπογραμμίζουμε ότι το μεταναστευτικό δεν λύνεται με πράξεις αλληλεγγύης, όσο κι αν αυτές ανακουφίζουν προσωρινά τον ανθρώπινο πόνο. Δεν λύνεται, μέχρι να λυθούν οι γενεσιουργές του αιτίες που είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που εξαπολύουν ΗΠΑ και ΕΕ στους λαούς του κόσμου, για να απομυζήσουν κάθε πηγή πλούτου. Είναι οι εμφύλιοι ανάμεσα σε καθεστώτα – μαριονέτες, που αιματοκυλούν ολόκληρες περιοχές του πλανήτη, είναι η εξαθλίωση, οι βόμβες, η πείνα, που εξωθούν τους ανθρώπους στην ύστατη απελπισία της μετανάστευσης.
Είναι η Ευρώπη – φρούριο που έχει χτιστεί για να διασφαλίζει την ευημερία των ισχυρών και έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε κολαστήριο και τη Μεσόγειο σε υγρό τάφο. Απέναντι σε αυτή την Ευρώπη και σε αυτές τις πολιτικές, υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας, διεκδικώντας την απεμπλοκή της χώρας μας από τις συνθήκες Δουβλίνο 1 και Δουβλίνο 2, την παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων στους πρόσφυγες, αλλά και το άνοιγμα των συνόρων της χώρας που είναι η μόνη συνεπής λύση, με τις αρχές του ανθρωπισμού και της προστασίας της ζωής και της αξιοπρέπειας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s