Ο Στρατός Ξηράς τίμησε τον Άγιο Γεώργιο στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου

Με μια σεμνή, ειδική εκδήλωση ο Στρατός Ξηράς τίμησε, το πρωί της Πέμπτης, τον προστάτη του Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου. Το παρόν στην εκδήλωση, στην διάρκεια της οποίας αναγνώστηκε η ημερήσια διαταγή του αρχηγού του στρατού (μέσω της οποίας συνέστησε στις ένοπλες δυνάμεις και ιδιαίτερα στον στρατό ξηράς να συνεχίσουν την άοκνη προσπάθεια τους προκειμένου να φυλαχθούν τα όσια και ιερά της πατρίδας μας) και κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο των πεσόντων της ΧΙ Μεραρχίας έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Πνεύματος, έδωσαν πολιτικές, θρησκευτικές και στρατιωτικές αρχές της περιοχής.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ Μαρκόπουλος μιλώντας για την σημασία της μέρας ευχήθηκε «ο Στρατός να μπορεί πάντα να εκπληρώνει την ένδοξη ιστορία του. Σήμερα τιμάμε και όσους έχουν δώσει την ζωή τους ώστε η πατρίδα μας να είναι ελεύθερη και δοξασμένη αλλά και όσους υπηρετούν στις ένδοξες μονάδες Στρατού. Ο Άγιος Γεώργιος να δίνει την βοήθειά του».
Η Δήμαρχος κ Τσανάκα είπε: «Η γιορτή αυτή είναι μεγάλη για τον ελληνισμό. Ο Στρατός δεν μπορεί πια να κάνει τις εκδηλώσεις που έκανε στο παρελθόν για να τιμήσει την μέρα εμείς όμως σε κάθε μια μικρή εκδήλωση είμαστε κοντά του, γιατί είναι ένα κομμάτι του ελληνικού λαού. Εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα του για να γιορτάσουμε όλοι  μαζί την λαμπρή αυτή μέρα. Χρόνια Πολλά και του χρόνου με υγεία».

Ο βίος του Αγίου Γεωργίου
Οι ακριβείς λεπτομέρειες γύρω από την γέννησή του δεν βρίσκουν σύμφωνους όλους τους ιστορικούς. Φαίνεται να γεννήθηκε μεταξύ των ετών 275-285 μ.Χ., πιθανώς στην περιοχή της Αρμενίας, από τον Έλληνα Συγκλητικό Γερόντιο, στρατηλάτη στο αξίωμα κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Κατά την αγιογραφία ο πατέρας του Γεωργίου, καταγόταν από πλούσια και επίσημη γενιά της Καππαδοκίας. Εκεί, κατά μία εξιστόρηση, σε ένα μοναστήρι της περιοχής, ο Γεώργιος δέχθηκε το Μυστήριο του Βαπτίσματος και έγινε μέλος της Εκκλησίας. Σε παλαιό χειρόγραφο αναφέρεται ότι γεννήθηκε στη Σεβαστούπολη της Μικρής Αρμενίας, αρχικά ήταν ειδωλολάτρης και αργότερα έγινε χριστιανός. Η μητέρα του ονομαζόταν Πολυχρονία, ήταν χριστιανή και καταγόταν από το γνωστό Λύδδα (Διάσπολη) της Παλαιστίνης. Όπως αναφέρουν οι χριστιανικές πηγές, η οικογένεια του Αγίου, όταν εκείνος ήταν σε μικρή ηλικία, μετοίκησε στη Λύδδα, λόγω του θανάτου του πατρός του.
Το 303 μ.Χ. όταν άρχισαν οι διωγμοί του Διοκλητιανού, ο Γεώργιος δε δίστασε να ομολογήσει τη χριστιανική του πίστη προκαλώντας το μένος του Διοκλητιανού γιατί κατείχε μεγάλο αξίωμα και ήταν αγαπημένος του. Αρχικά του έταξε πλούτη, γη και δούλους για να αλλαξοπιστήσει και όταν ο Γεώργιος αρνήθηκε τον υπέβαλε σε μια σειρά φρικτών βασανιστηρίων. Η χριστιανική παράδοση περιγράφει ότι αφού τον λόγχισαν, ξέσκισαν τις σάρκες του με ειδικό τροχό από μαχαίρια. Έπειτα, τον έριξαν σε λάκκο με βραστό ασβέστη και κατόπιν τον ανάγκασαν να βαδίσει με πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια. Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση από όλες αυτές τις δοκιμασίες ο Θεός τον κράτησε θαυματουργά ζωντανό.
Ο Γεώργιος τελικά μαρτύρησε με αποκεφαλισμό, την Παρασκευή 23 Απριλίου του έτους 303 μ.Χ. Κατά τον υπολογισμό του χριστιανού ιστορικού και απολογητή Αγίου Ευσεβίου, η ημέρα αυτή αντιστοιχούσε στην Παρασκευή της Διακαινησίμου του Πάσχα. Οι χριστιανοί πήραν το λείψανό του και το έθαψαν μαζί με αυτό της μητέρας του, η οποία μαρτύρησε την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, ο πιστός υπηρέτης του Γεωργίου, Πασικράτης, εκτελώντας την επιθυμία του, παρέλαβε το λείψανο του Γεωργίου, μαζί με αυτό της μητέρας του και τα μετέφερε στη Λύδδα της Παλαιστίνης. Από εκεί οι Σταυροφόροι τα μετέφεραν στη Δύση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s