ΠΡΟΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΜΥΑΛΑ

Προς τους γονείς των μαθητών του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας κι όλους  τους Καβαλιώτες

Αγαπητοί συμπολίτες, είμαστε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας (στο εξής ΔΩΚ). Είμαστε άνθρωποι που αγαπούνε τη μουσική, την καλλιέργεια, την ομορφιά, τη δημιουργικότητα. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς επιλέγουμε να δαπανούμε χρήματα από το συνεχώς μειούμενο εισόδημά μας, για να ταξιδεύουν τα παιδιά μας στον μαγικό κόσμο της μουσικής. Τον ίδιο δρόμο με εμάς ακολουθούν περίπου 600 άλλοι άνθρωποι στην Καβάλα, οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας.
Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 1978, αλλά περιέπεσε σε αδράνεια από τις αρχές του 2000 μέχρι το 2011, όταν τελικά αποφασίσαμε να τον ξαναστήσουμε στα πόδια του. Σκοπός μας, τότε και τώρα, ήταν να βοηθήσουμε το ΔΩΚ.
Το Σεπτέμβριο του 2014, ταυτόχρονα με την ανάληψη καθηκόντων από την  κα. Δήμητρα Τσανάκα, παρουσιάστηκε – όπως και το 2011- πρόβλημα με τις συμβάσεις των καθηγητών. Εμφανιστήκαμε στην πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ του ΔΩΚ και δηλώσαμε, παρούσης της Δημάρχου, ότι θα βοηθήσουμε όπου μας ζητηθεί. Οι καθηγητές εργάστηκαν και πάλι εθελοντικά, οι συμβάσεις υπογράφτηκαν με καθυστέρηση – για την οποία ποτέ δεν κατηγορήσαμε τη νέα δημοτική αρχή-  και το ΔΩΚ ξεκίνησε να λειτουργεί.
Η επόμενη συνάντησή μας με τον πρόεδρο του ΔΩΚ κ. Χαράλαμπο Τριανταφυλλίδη έγινε τον Φεβρουάριο 2015, όταν ζητήσαμε ενημέρωση για θέματα λειτουργίας του Ωδείου  και για την επιστολή του προς γονείς,  στην  οποία πρότεινε την αλλαγή διδάσκοντα σε μικρούς μαθητές, ώστε να βρουν ώρες οι νεοπροσληφθέντες καθηγητές. Ζήτησε μάλιστα και τη συνδρομή μας , ώστε να πεισθούν οι γονείς προς αυτήν την κατεύθυνση. Όμως η επιστολή του αυτή ξεσήκωσε, όπως ήταν φυσικό, θύελλα αντιδράσεων από γονείς οι οποίοι δήλωσαν την αντίθεσή τους κάνοντας , όπως μας πληροφόρησαν, αναφορές. Μόνον ένας μαθητής δέχτηκε, τελικά, να αλλάξει δάσκαλο. Παρά τα σχετικά δημοσιεύματα ο Σύλλογός μας – θέλοντας να διατηρηθεί η ηρεμία στο Ωδείο – τήρησε στάση επιφυλακτική.
Κατόπιν προετοιμάσαμε τη Γενική μας Συνέλευση (ΓΣ), η οποία πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου στην αίθουσα «Παπαϊωάννου» με μαζική συμμετοχή των γονέων, που δήλωναν την ανησυχία τους για όσα συνέβαιναν την τρέχουσα χρονιά στο Ωδείο μας. Η ΓΣ έγινε με την παρουσία του κ. Γιώργου Γραμμένου, Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ως εκπροσώπου της Δημάρχου, ο οποίος υπογράμμισε ότι ήλθε «να αφουγκραστεί τη φωνή των γονέων», με την παρουσία επίσης του κ. Στέφανου Μυτακίδη, μέλους του Δ.Σ. του ΔΩΚ, αλλά με απόντες τους Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του ΔΩΚ, κ.κ. Χάρη Τριανταφυλλίδη και Μιχάλη Λυχούνα. Η πρόσκληση για τη ΓΣ ήταν αναρτημένη για μια εβδομάδα στην είσοδο του ΔΩΚ. Δεν το πληροφορήθηκε η Διοίκηση του ΔΩΚ;
Στη Συνέλευση έγινε ουσιαστικός διάλογος και φάνηκε ξεκάθαρα  ότι οι γονείς ήταν αναστατωμένοι και εμβρόντητοι για  όσα συνέβαιναν στο Ωδείο. Συνέπεσε μάλιστα να διεξαχθεί μόλις δύο μέρες μετά από ένα θλιβερό επεισόδιο (την άπρεπη και απαράδεκτη συμπεριφορά του νεοπροσληφθέντος καθηγητή κ. Μιχαήλ Κζούνια) και εκτός από άλλα θέματα, εξέδωσε ψήφισμα και γι’ αυτό το θέμα, όπως και για την πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Αντιπροέδρου του ΔΣ του ΔΩΚ κ.  Μιχάλη Λυχούνα να προκηρύξει διαγωνισμό για ξεχωριστή θέση Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Παπαϊωάννου. Το ψήφισμα υπήρξε ομόφωνο  και το δώσαμε στη δημοσιότητα δύο φορές.
Μετά τη ΓΣ μας έγινε γνωστό ότι θα υπάρξει συνάντηση με τη Δήμαρχο. Πράγματι προσκληθήκαμε, πήγαμε στο γραφείο της στις 16 Απριλίου, της δώσαμε το ψήφισμά μας (το δίνουμε σήμερα τρίτη φορά στη δημοσιότητα), εκδώσαμε Δελτίο Τύπου (το δίνουμε σήμερα δεύτερη φορά στη δημοσιότητα), αν και τα «στρογγυλέψαμε πολύ» στο Δελτίο Τύπου τα όσα έγιναν στη συνάντηση. Η Δήμαρχος μας μάλωσε που «απαιτούσαμε», αν και απλώς υποβάλαμε αιτήματα ΟΜΟΦΩΝΑ ΨΗΦΙΣΜΕΝΑ από Γενική Συνέλευση, και –μεταξύ άλλων- μας ρώτησε «ποιοι είμαστε εμείς που απαιτούμε», μας είπε «αν θέλουμε να πάρουμε τους καθηγητές στο σπίτι μας, να κάνουν ιδιαίτερα» και άλλα τέτοια, που τα «κατάπιαμε», εξηγώντας ότι εμείς δεν θέλουμε –ίσως περισσότερο κι από την ίδια- να πρωταγωνιστεί το ΔΩΚ σε αρνητικά δημοσιεύματα και ότι μόνο μας μέλημα είναι η προκοπή της οικογένειας του Ωδείου μας, που αποτελεί άλλωστε προϋπόθεση  για την πρόοδο των παιδιών μας.
Και ξαφνικά, την Τετάρτη 22 Απριλίου 2015, χωρίς καμιά επικοινωνία μαζί μας και ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΟΣΑ ΖΗΤΗΣΑΜΕ, διαβάζουμε, ότι η Δήμαρχος είναι ενοχλημένη με το «Απαιτούμε» με το οποίο άρχιζαν όλα μας τα αιτήματα κι ότι «είναι χρέος της να συνεννοηθεί με όλους».
Για να καταλάβει ο καθένας ποιος δικαιούται να νιώθει ενοχλημένος παραθέτουμε το Δελτίο Τύπου και το Ψήφισμά μας (περιέχεται στο Δελτίο Τύπου) κι ο νοών νοείτω.

«Αγαπητοί εκπρόσωποι των ΜΜΕ της Καβάλας, με αυτό το μήνυμα ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας σας γνωστοποιεί τη συνάντησή μας με τη Δήμαρχο Καβάλας, κυρία Δήμητρα Τσανάκα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, ύστερα από πρόσκληση της Δημάρχου, στη 1.30 μ.μ. της Πέμπτης 16/4/2015 στο γραφείο της. Στην αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου μας περιλαμβάνονταν ο Πρόεδρος, Νίκος Καραγιαννακίδης, η Ταμίας, Μαριάννα Κακαγιάννη – Δρόσου, και τα μέλη, Γιάννης Τζανετάκης, Ζωή Χωματά και Θεοδώρα (Ντόρις) Παγκάλου (ο Αντιπρόεδρος, Ναπολέων Κουκουζίκας, και η Γραμματέας, Κατερίνα Αράπογλου, βρίσκονταν εκτός Καβάλας και ως εκ τούτου αδυνατούσαν να παραστούν). Η αντιπροσωπεία παρουσίασε και επέδωσε ΕΓΓΡΑΦΩΣ στη Δήμαρχο Καβάλας τα αιτήματα που πρόσφατα -τη Μεγάλη Τετάρτη 8/4/2015-ψηφίστηκαν ΟΜΟΦΩΝΑ στη μαζική Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου μας. Ακολούθησε συζήτηση μέσα σε κλίμα ειλικρίνειας και κατανόησης. Η Δήμαρχος βεβαίωσε – και ενώπιον της τηλεοπτικής κάμερας- ότι το «Φεστιβάλ Παπαϊωάννου είναι του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας», καθώς και για τη διάθεσή της να συνεργαστεί με το Σύλλογο για το καλό του Ωδείου και των παιδιών που φοιτούν σε αυτό. Μας συνέστησε δε να μην διστάσουμε να ζητήσουμε συνάντηση μαζί της οποτεδήποτε  εκτιμηθεί ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο ΔΩΚ. Στη συνάντηση παρέστησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, κ. Γιώργος Γραμμένος, και το μέλος του ΔΣ του ΔΩΚ, κ. Στέφανος Μυτακίδης, ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκλήθησαν και προσήλθαν ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΔΩΚ, κ. Χάρης Τριανταφυλλίδης, και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Μιχάλης Λυχούνας.
Η Δήμαρχος υποσχέθηκε να μας ενημερώσει σύντομα για τις αποφάσεις της σχετικά με τα αιτήματα που καταθέσαμε. Από την πλευρά μας διευκρινίσαμε πως θα σταθούμε δίπλα σε οποιονδήποτε εξασφαλίσει την εύρυθμη και αδιατάρακτη λειτουργία του ΔΩΚ, αλλά θα σταθούμε αποφασιστικά απέναντι σε οποιονδήποτε επιδιώξει να διαταράξει και να δυναμιτίσει την εξαιρετική πορεία του Ωδείου μας, όπως αυτή χαράχτηκε τα τελευταία χρόνια.
Στη συνέχεια παρατίθενται τα υποβληθέντα αιτήματα, που ψηφίστηκαν ΟΜΟΦΩΝΑ στη Γενική Συνέλευση.
1) Καμία παρέμβαση στο έργο του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Δ.Ω.Κ.
2) Άμεση και άπαξ και διά παντός αποπομπή του καθηγητή Μιχαήλ Κζούνια.
3)Να παραμείνει η Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Φεστιβάλ «Γιάννη Παπαϊωάννου» στον κ.  Γεώργιο – Ιούλιο Παπαδόπουλο, όσο αυτός είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΩΚ.
4)Να υπογραφούν έγκαιρα οι συμβάσεις Καλλιτεχνικού Διευθυντή και καθηγητών του Δ.Ω.Κ., ώστε να είναι σε θέση να λειτουργήσει στις 1/9/2015.
5)Να προχωρήσει η διοίκηση, ει δυνατόν, σε τριετή σύμβαση για τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή.
6)Να εξουσιοδοτηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, ώστε να ζητήσει από τη Γραμματεία του ΔΩΚ όλες τις υποβληθείσες αιτήσεις και αναφορές των γονέων για θέματα δυσλειτουργιών στο Ωδείο και παραπόνων».

Αυτά γράφαμε και σε αυτά επιμένουμε.

ΥΓ. Αναμένουμε έγγραφες απαντήσεις. Παρότι δεν το θέλουμε, θα είμαστε συνεχώς στη δημοσιότητα και θα δίνουμε όλα μας τα έγγραφα (αναφορές, αιτήσεις κλπ) στα ΜΜΕ της Καβάλας. Για να είμαστε διαυγείς…

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων – Κηδεμόνων ΔΩΚ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s